Kā pateikt darbā, ka esi apslimis?

Mēs katrs mēdzam justies slikti. Dienās, kad esam apslimuši, ieteicams palikt mājās ne tikai, lai veicinātu savu atveseļošanos, bet arī neizplatītu slimību gadījumā, ja tā ir lipīga. Īpaši, kad veselības dienesti uzsver: “Ja jūties slikti – paliec mājās!”, var nākties rūpīgāk izvērtēt savu veselības stāvokli un vajadzību doties ārpus mājām. Savukārt, ja saproti, ka esi apslimis un nepieciešama nevis darba diena no mājām, bet gan diena atlabšanai, par to nepieciešams pēc iespējas operatīvāk paziņot darbā.

Pirmajam paziņo savam vadītājam

Tu noteikti zināsi, kurai saziņas formai Tavs vadītājs dod priekšroku – zvanam, īsziņai vai e-pastam. Neatkarīgi, kuru saziņas veidu izvēlēsies, svarīgi, lai ziņa darba vadītāju sasniedz pēc iespējas ātrāk, pirms radies jautājums, kāpēc neesi darbā. Laicīgi paziņojot par savu prombūtni slimības dēļ, ļausi vadītājam labāk sagatavoties un pārplānot darbus. Piemēram, ja vēlu vakarā jūti, ka ir sācies drudzis, un zini, ka nākamajā dienā nevarēsi pildīt darba pienākumus, droši uzraksti ziņu, negaidot rītu.

Noformulē ziņu saturīgi un lakoniski

Lai gan slimības parasti ir mokošas un nepatīkamas, tomēr nav visas šīs sajūtas jāapraksta kolēģiem. Nevienam nav nepieciešams īpašs simptomu raksturojums vēdera vīrusa gadījumā. Pietiks, ja lakoniski nodosi ziņu – “Man ir vēdera vīruss, rīt nevarēšu ierasties darbā”.  Ja tomēr saslimšana ir lipīga vai varētu būt saistīta ar darbavietu, labāk būtu informēt par aizdomām un atbilstošajiem simptomiem vadītāju, precizējot sava ārsta teikto.

Izrādi vēlmi paveikt neizdarīto darbu

Dod ziņu savam vadītājam un kolēģiem, ka labprāt pēc atlabšanas paveiksi iekavēto. Tas var šķist pašsaprotami, tomēr ir vērtīgi nodot šo ziņu, jo arī kolēģiem varētu būt saspringtāka darba diena, pārņemot papildu darbus. Tāpat vērtīgi patiekt, kā un kad ar Tevi iespējams sazināties, ja rodas kādi steidzami jautājumi. Tomēr, ja jūties pārāk slikti, lai atbildētu uz jautājumiem, ir svarīgi būt atklātam un to arī pateikt. Galu galā, jo ātrāk atlabsi, jo ātrāk varēsi atgriezties pie darbiem.

Palūdz, lai vajadzības gadījumā uz Tev sūtītajām ziņām atbild kolēģis

Kamēr esi apslimis, noteikti negribēsi pazaudēt klientus, kā arī citas neatliekamas nepabeigtas lietas palaist pašplūsmā, tāpēc svarīgi, lai ir kāds, kurš īslaicīgi var sazināties Tavā vietā.

Uzstādi “slimības prombūtnes” automātisko e-pasta atbildi

Lai kolēģi un klienti ir informēti par to, ka pašlaik neesi sasniedzams, kā arī ar ko sazināties steidzamu jautājumu gadījumā, uzstādi automātisko e-pasta atbildi. Saturā var norādīt iemeslu un prognozēto atlabšanas laiku, lai izskaidrotu neparedzēti paņemtās brīvās dienas. Piemērs:

Labdien!!
Paldies par Jūsu ziņu. Esmu slimības prombūtnē, tāpēc varēšu atbildēt uz Jūsu ziņu pirmdien.
Steidzamu jautājumu gadījumā, lūdzu, sazinieties ar manu kolēģi Jāni Bērziņu, rakstot [email protected] vai zvanot +371 25555555. 

Ar cieņu,
Anna

Ko darīt, ja vienkārši negribas iet uz darbu?

Lai gan tā varētu šķist slikta atruna, tomēr ilgstoša nevēlēšanās pildīt darba pienākumus ne pie kā laba nenoved. Šādā gadījumā iesakām ieskatīties aktuālajos darba piedāvājumos, izraudzīties darbu, kurš šķiet saistošs un aizraujošs. Kad esi atradis sev kāroto darba piedāvājumu, atliks vien sagatavot savu CV, kā arī pārdomātu motivācijas vēstuli un spiest pogu “pieteikties”. Iespējams, pavisam drīz veiksi tādu darbu, uz kuru gribas iet.

Avots: monster.com
Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?