Iesniegt atlūgumu: padomi profesionālai aiziešanai no darba

Lai arī atlūguma jeb darba līguma uzteikuma iesniegšana darbā var būt emocionāli sarežģīts process, pareizi rīkojoties, tu vari atstāt savu darba vietu ar cieņu un profesionalitāti. Korekta atlūguma iesniegšana palīdzēs saglabāt labas attiecības ar darba devēju un, visticamāk, nodrošinās pozitīvas atsauksmes nākotnē.  

Piemērots brīdis 

Vislabāk uzteikumu iesniegt tad, kad tas vismazāk traucē uzņēmuma darbam, piemēram, pēc projektu pabeigšanas vai kādā citā mierīgākā periodā. Tas parāda cieņu pret darba devēju un kolēģiem, sniedzot viņiem laiku, lai sagatavotos tavu pienākumu pārņemšanai. Izvairies no atlūguma iesniegšanas ļoti aizņemtos vai kritiskos laikos, kad tava aiziešana varētu radīt papildu stresu komandai. Piemērots brīdis var būt izšķirošs, lai nodrošinātu pozitīvas attiecības arī pēc tavas aiziešanas. 

Paskaidrošana 

Pirms paziņošanas kolēģiem vai klientiem par savu aiziešanu no darba, ir svarīgi vispirms informēt savu tiešo vadītāju par atlūgumu. Vislabāk to darīt personīgi, taču, ja tas nav iespējams, piemēram, atrašanās vietas dēļ, pārrunā savu lēmumu ar vadītāju pa tālruni vai videozvanā. Sarunā noteikti iekļauj šādus aspektus: kad plāno atstāt amatu, kāpēc pieņēmi šo lēmumu (piemēram, jauna darba piedāvājums vai studiju uzsākšana), kā arī izsaki pateicību par sniegtajām iespējām un pieredzi savā amatā. 

Profesionāls atlūgums 

Rakstisks atlūgums ir būtiska profesionālas aiziešanas sastāvdaļa, kas būs arī kā oficiāls paziņojums par tavu lēmumu.  

Darba attiecību izbeigšanu pēc darbinieka ierosinājuma regulē Darba likuma 100. pants. Ikdienā to bieži dēvē par atlūgumu, tomēr oficiāli tas ir darbinieka darba līguma uzteikums. Atlūgums jeb uzteikums ir oficiāls darbinieka iesniegums un to nepieciešams noformēt kā dokumentu (rakstiski vai elektroniski). 

Atlūgumā jāiekļauj šādi pamatelementi:  

  • darba devējs (uzņēmums un vadītājs); 
  • tavs vārds, uzvārds un ieņemamais amats;  
  • lūgums izbeigt darba attiecības/darba līgumu;  
  • datumu, ar kuru plāno atstāt amatu; 
  • īss un profesionāls skaidrojums par aiziešanas iemeslu (piemēram, abpusēja vienošanās, paša vēlēšanās, slimība, apsvērumi, kas neļauj turpināt darba attiecības), ja vēlies to norādīt 

Atbildība pret darbu 

Pat pēc atlūguma iesniegšanas ir svarīgi saglabāt profesionālu attieksmi un atbildību pret saviem pienākumiem. Līdz pēdējai darba dienai tev jāturpina veikt savus uzdevumus ar tādu pašu rūpību un precizitāti kā iepriekš. Tas palīdzēs nodrošināt, ka tavi projekti tiek pabeigti laikā vai pareizi nodoti nākamajam darbiniekam. Demonstrējot augstu atbildības sajūtu arī atlūguma periodā, tu saglabā pozitīvu reputāciju un atvieglo pāreju gan komandai, gan uzņēmumam. Tas var arī būt būtiski, ja nākotnē vēlies saņemt atsauksmes vai uzturēt labas attiecības ar bijušajiem darba devējiem. 

ATCERIES! 

  • Ja gadījumā tomēr pārdomā par uzteikumu, tad Darba likums nenosaka tiesības uz tā atsaukšanu. Par to var lemt darba devējs, ja vien šādas tiesības nav noteiktas darba koplīgumā vai darba līgumā. Tāpēc lēmumu par aiziešanu no darba rūpīgi pārdomā. 
  • Darba līguma un attiecību uzteikšana mutvārdos vai ar SMS, WhatsApp, Telegram u.c. starpniecību nav uzskatāma par uzteikumu.  
  • Rakstot atlūgumu elektroniskā formātā, paraksti to ar drošu elektronisko parakstu. Neparakstīts uzteikums netiks pieņemts. 
  • Termiņi, kas jānostrādā pēc atlūguma uzrakstīšanas, ir atrunāti Darba likumā.  
Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Piedalies aptaujā!

Kāda ir Tava darba produktivitāte vasarā?