Meklējot augstākā līmeņa vadītāju. Ko ņemt vērā atlases procesā?

Sameklēt darbinieku augstākā līmeņa pozīcijām nav nemaz tik viegli. Vispirms jāsaprot, ka atbilstoši kandidāti var nebūt nemaz tik daudz un cīņa par viņiem ir sīva. Savukārt, ja tāds atrodas – tad šādai intervijai ir jāgatavojas īpaši rūpīgi. Ko ņemt vērā atlases speciālistam, kurš atbild par kandidāta atlasi augstākā līmeņa pozīcijai?

Izpēte

Pirms tikšanās ar kandidātu, noteikti veiciet padziļinātu izpēti. Ja strādājat atlases uzņēmumā, tad izpētiet maksimāli daudz par uzņēmumu, kas plāno pieņemt šo darbinieku. Uzziniet vairāk par uzņēmuma darbības sfēru, izpētiet finanšu rādītājus, apziniet konkurentus. Šāda izpēte palīdzēs gan labāk sagatavot intervijas jautājumus, gan atbildēt uz jautājumiem, ko kandidāts varētu uzdot. Ja strādājat uzņēmumā, kurš ir jaunā profesionāļa meklējumos – tāpat pārliecinieties, ka esat lietas kursā par uzņēmuma darbību un spēsiet atrast uzņēmumam atbilstošāko darbinieku. “Savukārt atlases procesā veiciet izpēti par to, cik ļoti potenciālais kandidāts atbilst uzņēmuma vajadzībām, kā iederētos tajā un kā spētu sastrādāties ar komandu,” iesaka CV-Online Vecākā personāla atlases projektu vadītāja Dace Kreicmane.

Gatavība jautājumiem

Gatavojoties intervijai ar kandidātu, kurš kandidē uz augstākā līmeņa pozīciju, jautājumi ir jāsagatavo tiešām rūpīgi. Potenciālajam kandidātam būs jāuzņemas liela atbildība un jāstājas pretī sarežģītiem izaicinājumiem, tāpēc Jūsu atbildība kā atlases speciālistam ir panākt, ka kandidāts uz jautājumiem atbild godīgi un parāda, ka ir piemērotākais kandidāts. Tomēr intervija nav vienvirziena komunikācija. Augstākā līmeņa vadītāji mēdz būt cieti rieksti. Šīs personas ir atbildīgas par stratēģiskiem lēmumiem, lieliem budžetiem, kā arī par komandas un uzņēmuma attīstību. Nākot uz interviju, ļoti iespējams, kandidāts būs sagatavojies pāris patiešām specifiskus jautājumus, lai būtu drošs, ka amats, kuram viņš piesakās ir viņam piemērots. Esiet gatavs uz šiem jautājumiem atbildēt.

Nomieriniet

Iespējams, uztraukums pavada arī Jūs. Tomēr, visticamāk, ka telpā satraukums piemīt arī kandidātam (neskatoties uz viņa līdzšinējo pieredzi). Jūs esat ieinteresēts atrast vispiemērotāko kandidātu, tāpēc neļaujiet, lai viņa uztraukums traucē viņam sevi parādīt no labākās puses. Pirms intervijas pārliecinieties, ka kandidātam tiek piedāvāta tēja/kafija, uzdodiet vienkāršus jautājumus par labsajūtu vai, piemēram, par nokļūšanu uz interviju. Arī intervijas sākumā nedaudz pastāstiet par uzņēmumu un vakanto pozīciju. Radiet sajūtu, ka intervija ir nozīmīga, bet tās mērķis nav otram sagādāt raižpilnus brīžus.

Konfidencialitāte

Visticamāk, ka kandidāts pats nav pieteicies vakancei, bet uz interviju ir ieradies, jo tika personīgi uzrunāts. Tāpēc visu atlases laiku ievērojiet augstu profesionalitāti un parūpējaties, ka process ir konfidenciāls. Lai sakontaktētos, izmantojiet kandidāta privāto e-pastu un pievērsiet uzmanību kandidāta teiktajam par to, kur un kā vislabāk ar viņu kontaktēties. “Diskrētums jāievēro arī uzņēmuma iekšienē – visu informāciju, kas attiecas uz kandidātu, paturiet ļoti šaurā lokā. Nepieļaujiet situāciju, kad šāda veida informācija noplūst,” aicina Dace Kreicmane.

Pacietība

Gatavojoties pieņemt darbā augstākā līmeņa vadītāju, esiet gatavs ieguldīt laiku un pūles. Cīņa par vadītājiem darba tirgū ir sīva un nereti uzvar labākais un pārliecinošākais piedāvājums, kas savukārt prasa laiku. Kādā pētījumā noskaidrots, ka, piemēram, izpilddirektora (CEO) atrašana un nolīgšana prasa vidēji 4-8 mēnešus. Tāpat ar uzņēmuma vadību ieguldiet laiku atbilstoša piedāvājuma sagatavošanā. Parādiet, cik ļoti Jūsu pārstāvētais uzņēmums vēlētos pieņemt darbā potenciālo kandidātu. Esiet pacietīgs!

Ja arī Jūsu uzņēmums ir augsta līmeņa speciālista vai vadītāja meklējumos, aicinām ieskatīties CV-Online piedāvātajos personāla atlases servisa pakalpojumos.

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?