Nepiemērotākie jautājumi sarunas uzsākšanai darbā

Draudzīgas un siltas attiecības ar kolēģiem veicina savstarpējo sadarbību, uzticēšanos un lojalitāti, mazinot stresu un paaugstinot darbinieka produktivitāti. Attiecību veidošana ar kolēģiem prasa zināmu devu vaļsirdības un atklātības, kā arī pašcenzūras un tolerances. Nekas nav tik mulsinošs un nepatīkams, kā nepiemērots personīgs jautājums sarunas uzsākšanai darbavietā. Lai izvairītos no šādām situācijām, pārliecinies, ka neuzdod nepareizos jautājumus kolēģiem! Esam apkopojuši 10 jautājumus, kurus noteikti nevajadzētu izmantot sarunas uzsākšanai:

 1. Vai Tu esi stāvoklī?

Ja uzdod šādu jautājumu kolēģei, visticamāk nesagaidīsi priekpilnu atbildi. Ja kolēģe nav stāvoklī, sanāks aizvainot viņu par svara pieaugumu. Tomēr, ja viņa ir stāvoklī, viņa vēl var nebūt gatava to izziņot. Šo jautājumu, kā arī interesi par to, vai un kad kolēģi plāno bērnus, labāk paturēt pie sevis.

2. Vai Tu esi notievējis?

Šis jautājums var šķist kā kompliments, tomēr tas tāds ir tikai tad, ja kolēģis tiešām ir mērķtiecīgi zaudējis svaru. Ja nav zināms svara zaudēšanas iemesls, labāk no šī jautājuma uzdošanas izvairīties. Reizēm svara zaudēšana var būt saistīta ar emocionāliem pārdzīvojumiem vai kādu slimību, un šādos gadījumos, vaicājot par svara zudumu, viņš tiktu nostādīts ļoti neērtā situācijā.

3. Vai Tu esi noguris?

Nevienam nepatīk, ja kāds norāda, ka viņš izskatās pārguris, neizgulējies vai slikti. Šo jautājumu daudz veiksmīgāk būtu aizstāt ar kādu komplimentu par apģērbu, frizūru vai ko citu, kas ir uzslavas vērts.

4. Es nevaru ciest Pēteri no grāmatvedības. Vai Tevi arī viņš kaitina?

Šādu jūtu atklāšana kādam, kam uzticies, var būt emocionāli atvieglojoša, bet aprunāšana, baumošana un tenkošana darba vidē var radīt ļoti nepatīkamas situācijas visiem iesaistītajiem. Lai izvairītos no aprunāšanas iniciatora lomas darbā, šādas sajūtas labāk pastāstīt kādam, kam uzticies ārpus darba.

5. Cik Tu pelni?

Šis jautājums ir netaktisks un pat toksisks, jo īpaši, ja uzņēmuma iekšējā politika paredz, ka atalgojums jāapspriež tikai ar vadību un to nedrīkst salīdzināt kolēģu starpā. Tāpat, ja sarunā ar kolēģi tomēr izrādītos, ka viņš pelna mazāk, tas radītu diskomfortu un sajūtu, ka nesaņem pietiekamu vai taisnīgu atalgojumu.

6. Kāda ir Tava reliģija?

Šim vajadzētu būt jau zināmam, tomēr ir vērts uzsvērt atkārtoti: nevajag diskutēt par reliģiju un politiku darbā! Kad tiek apspriestas abas tēmas, tās pamatīgi sašūpo iekšējo klimatu. Tad jau labāk paliec pie klasiskā laikapstākļu apspriešanas temata.

7. Kā Tev iet mīlas frontē?

Ar šo jautājumu vari tikt pārprasts vai arī pārkāpt sarunas biedra personīgās robežas. Neviens nealkst pēc kāda, kurš lien viņa intīmajā dzīvē.

8. Kad Tu precēsies?

Pirmkārt, ne visi vēlas precēties. Otrkārt, ja kolēģis vēlas precēties ar savu partneri, viņam noteikti nav vajadzīgs atgādinājums, ka viņš vēl nav saderinājies. Treškārt, nav zināms, vai kolēģa attiecības konkrētajā brīdī nav uz izjukšanas sliekšņa. Tāpēc arī šis jautājums nebūs īstais, lai uzsāktu patīkamu sarunu.

9. Ko nozīmē Tavs tetovējums?

Pew Research Center aptauja liecina, ka četriem no desmit cilvēkiem ir tetovējums. Savukārt 70% respondentu apgalvo, ka darbā viņi slēpj savu tetovējumu. Pat tad, ja kolēģa tetovējums ir redzams, viņš, iespējams, nevēlas dalīties ar to saistītajā stāstā. Tāpēc cieni savu kolēģi un nevaicā pēc skaidrojuma.

10. Cik Tev gadu?

Saskaņā ar AARP pētījumu gandrīz 2 no 3 darba ņēmējiem pēc 45 gadu vecuma ir redzējuši vai pieredzējuši diskrimināciju darbā vecuma dēļ. Tāpēc, lūdzot kolēģim atklāt viņa vecumu, iespējams, var iniciēt diskrimināciju vecuma dēļ. Morāle: Tavs vecums ir tikai Tava darīšana, neviena cita.

Avots: monster.com
Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?