Ko darba devēji visvairāk novērtē kandidātos?

Ko darba devēji visvairāk novērtē kandidātos?

Kandidējot uz jaunu amata pozīciju, Tavs galvenais uzdevums ir radīt labu un profesionālu priekšstatu par sevi, kā arī pastāstīt potenciālajam darba devējam par savu pieredzi, prasmēm un zināšanām. To, ko darba devēji šobrīd visvairāk novērtē kandidātos, apskatīsim šajā rakstā!

CV ir tas, kas rada pirmo priekšstatu par Tevi

Pirms vēl esi saņēmis uzaicinājumu uz darba interviju, pirmo priekšstatu par Tevi rada CV. Jau gatavojot to, atceries, ka potenciālie darba devēji vai atlases speciālisti primāri vērtē kandidāta atbilstību konkrētajai amata pozīcijai. Tiek pievērsta uzmanība ne tikai tam, kāda ir Tava iepriekšējā darba pieredze, bet arī Tev piemītošajām prasmēm un valodu zināšanām. Tāpēc pirms sūti savu CV potenciālajam darba devējam, pārbaudi, vai tas nav pārāk garš, ir saprotams, viegli uztverams, bez gramatikas kļūdām, un vai tiešām Tu esi parūpējies par galvenās informācijas norādīšanu. Pārdomāts CV arī ir viena lietām, ko potenciālie darba devēji novērtē. Tas, cik labi būsi to sagatavojis, var izšķirt to, vai tiksi uzaicināts tālāk uz darba interviju.

Noteikti sagatavojies darba intervijai

Ja esi uzaicināts uz darba interviju, tad tas, visticamāk, ir rādītājs, ka darba devējs vai atlases speciālists ir novērtējis Tavu sagatavoto CV un atzinis Tevi, kā piemērotu potenciālo kandidātu uz vakanto amata vietu. Izmanto šo iespēju, lai prezentētu sevi, kā patiešām atbilstošu kandidātu, izceltu savas prasmes un pieredzi. Taču atceries, ka tikpat svarīgi ir izrādīt savu motivāciju un ieinteresētību amatā, uz kuru kandidē.

“Ja runa ir par interviju procesu, tad ļoti būtiska ir kandidāta ieinteresētība konkrētajā amatā, jo bieži kandidāts pats nemaz līdz galam nezina, uz ko īsti ir pieteicies – nav bijis vērīgs, nav veicis iepriekšēju izpēti par uzņēmumu, viņam nav arī nekādu papildu jautājumu par konkrēto pozīciju,” komentē “CV-Online Latvia” vecākā personāla atlases projektu vadītāja Agnese Šķēla.

Dodoties uz darba interviju jāatceras tas, ka arī vizuālajam tēlam ir nozīme. Atbilstošs apģērbs var šķist pašsaprotams, ja intervija notiek klātienē. Taču, tā kā šobrīd liela daļa pirmo interviju kārtu norit tiešsaistē, kandidāti mēdz piemirst, ka arī šāda intervijas forma pieprasa ievērot zināmas pieklājības normas. Pat ja Tava darba intervija plānota kādā no tiešsaistes platformām, pievērs uzmanību tam, kur tajā brīdī atradīsies un kā būsi ģērbies. Tas parādīs Tavu nostāju, attieksmi pret darbu un kopējo ieinteresētību konkrētajā amatā.

“Noteikti ir jāpievērš uzmanība un pienācīgi jāsagatavojas arī intervijām, kas norisinās tiešsaistē. Darba devēji novērtē, ja kandidāts veltījis laiku, lai atbilstoši saģērbtos, atradis piemērotas telpas sarunai, nevis, piemēram, piedalās intervijā, ejot pa ielu vai guļot pludmalē,” saka Agnese Šķēla.

Kādas prasmes darba devēji novērtē kandidātos?

Ja runājam par galvenajām prasmēm, ko darba devēji šobrīd sagaida un novērtē kandidātos, tad jāatceras, ka prasmes kopumā var iedalīt divās lielās grupās – “hard skills” jeb zināšanas un tehniskās prasmes un “soft skills” jeb personības iezīmes un sociālās prasmes. Tas, kādas specifiskas un tehniskas zināšanas (“hard skills”) darba devēji sagaida, ir lielā mērā atkarīgs no amata. Šī informācija noteikti tiks norādīta darba sludinājumā. Taču tikpat svarīgas, kā, piemēram, valodu zināšanas vai pieredze projektu vadībā, ir arī Tavas sociālās prasmes (“soft skills”). Šīs prasmes būs noderīgas dažādās amata kategorijās un darbavietās. Tās ne tikai palīdz veiksmīgāk pildīt darba uzdevumus, bet arī parāda to, kā Tu spēsi pielāgoties uzņēmuma kultūrai un iekļauties jaunā kolektīvā.

 “CV-Online Latvia” personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns min, ka šīs ir prasmes, ko darba devēji šobrīd īpaši novērtē:

  • Emocionālā inteliģence;
  • Kritiskā domāšana;
  • Atbildības sajūta;
  • Uz izaugsmi vērsta domāšana;
  • Kompleksa problēmu risināšana;
  • Savstarpējās komunikācijas un sadarbības prasmes;
  • Līderība;
  • Elastīgums un spēja pielāgoties dažādiem apstākļiem;
  • Mācīšanās prasme;
  • Radošums un inovācija;
  • Pielāgošanās kultūras daudzveidībai.

Ja šobrīd esi jaunas darbavietas meklējumos, tad atceries pievērst uzmanību lietām, ko darba devēji šobrīd visvairāk novērtē kandidātos. Ja ņemsi to vērā, tad tā noteikti var kļūt par Tavu priekšrocību un palīdzēt veiksmīgāk virzīties uz jauna darba iegūšanu!

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?