Kas var ietekmēt Tavu karjeru?

Pastāv neskaitāmi faktori, kas var ietekmēt mūsu profesionālo izaugsmi. Daži no tiem ir atkarīgi tikai no mums, bet dažus no tiem mēs nespējam ietekmēt. Katrā situācijā, tāpat kā katrā darbavietā šie faktori ir dažādi. Arī visus uzskaitīt nav iespējams, līdz ar to, aplūkosim „populārākās” karjeru ietekmējošās lietas.

Darba vide

Mēs nespējam ietekmēt to, kas būs mūsu kolēģi, tomēr mēs varam pieņemt lēmumus, kas var uzlabot mūsu izaugsmes iespējas. Karjeras konsultanti darba meklētājiem iesaka izpētīt uzņēmuma iekšējo kultūru, pirms tiek pieņemts gala lēmums strādāt attiecīgajā vietā. Darba vide ir ļoti būtiska, īpaši, ja esi jūtīgs cilvēks un Tev ir ļoti svarīgi, kas Tev atrodas apkārt – vieta, cilvēki, lietas. Vieta, kurā Tu strādā var palīdzēt Tev attīstīties, augt, mācīties, pieņemt pareizus lēmumus, ģenerēt jaunas idejas utt. Un tajā pašā laikā, esošā apkārtējā darba vide var Tevi negatīvi ietekmēt – komunikācija (konflikti) ar kolēģiem, darba galda atrašanās vieta, neērts specializēts apģērbs, fiziskā darba vietas atrāšanās vieta.

Sociālā jeb virtuālā dzīvē

Gandrīz katram ir profils kādā no sociālajām vietnēm, vai tie būtu Draugiem.lv, Facebook, Twitter, Instagram u.c., un gandrīz katrs savā profilā izliek apskatei jeb publicē bildes vai video par brīvdienās pavadīto laiku.
Biji drauga ballītē, kur dejo ar glāzi rokās? Liekas nekas traks, labi pavadīts laiks. Bet paskaties uz to no malas: ja šo foto būs ievērojis kāds no potenciālajiem darba devējiem, kuram Tu šķiti priekšzīmīgs un pat ļoti atbilstošs viņa vakancei? Šajos digitalizētajos laikos, Tavs pirmais iespaids vairāk netiek veidots no pirmā rokasspiediena. Tas tiek meklēts internetā, piemēram, Google. Līdz ar to, seko līdzi savai privātajai dzīvei sociālajās vietnēs – neievieto kompromitējošas bildes par sevi, draugiem vai kolēģiem, nesūdzies par savu esošo vai bijušo darba devēju, nerunā publiski par darba lietām (it īpaši par konfidenciālām). Uzturi savu labo reputāciju augstā līmenī un esi profesionāls, lai darba devējam būtu iemesls uz Tevi paļauties.

Tava attieksme pret darba devēju un darbu kopumā

Galvenais noteikums profesionālajā izaugsmes ceļā ir paša attieksme. Protams, tai ir jābūt pozitīvai. Ar šādu attieksmi Tu vistiešākajā mērā ietekmē sevi, savu darba toni un izvirzītos mērķus. Pozitīvā attieksme pret darbu ir kā dzinulis, kas liek visu darīt labāk – kvalitatīvāk un ātrāk. Un tas ir ļoti labi redzams arī no malas.
Bet ko darīt, ja darbs, ko Tu dari, nav Tavs kārotākais un tas nekādā mērā neraisa pozitīvas emocijas? Pārvērtē savas iespējas. Noteikti ir kaut kas, ko Tu vari mainīt, lai Tava attieksme pret to uzlabojas. Izrunā ar priekšniecību lietas, kuras Tevi neapmierina vai kas Tev traucē strādāt; ja iespējams, pārkārto savu darbavietu tā, lai Tev ir ērtāk gan strādāt, gan arī emocionāli tur būtu viegli atrasties. Bez pareizās attieksmes nebūs darba augļu, bet to var ietekmēt tikai katrs individuāli.

Ģērbšanās stils jeb lietišķā etiķete

Visiem zināms, ka ikvienā uzņēmumā pastāv savi iekšējie noteikumi, t.sk., arī zināmi (rakstīti vai nerakstīti) noteikumi par darbinieku izskatu un apģērbu. Šādi noteikumi jeb korporatīvais stils visbiežāk sastopams uzņēmumos, kuru darbība ikdienā ir saistīta ar pakalpojumu sniegšanu, piemēram, bankas. Organizācijas izvēlētais stils ir kā uzņēmuma logo.
Ir uzņēmumi, kuriem nav tik stingri noteikts velkamais apģērbs. Un tomēr, ir jāseko līdzi tam, kā Tu izskaties, neatkarīgi no tā, kur Tu strādā.
Tavs ārējais tēls parāda Tavu attieksmi pret sevi un arī darbu. Bostonas universitātes zinātnieki, izanalizējot darba devēju atteikumu iemeslus potenciālajiem darbiniekiem, atklāja, ka, pirmkārt, tās ir bijušas sliktās manieres un, otrkārt, neapmierinošs ārējais izskats.
Tāpēc, ja vēlies, lai Tevi pieņem labākā un prestižākā darbavietā/ uzņēmumā, vai, ja vēlies saņemt paaugstinājumu, izvērtē savu ārējo tēlu. Pievērsies sava stila izveidei, lai tas par Tevi liecinātu, ka esi veiksmīgs it visā ko dari.

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?