Kā zināt, ka ir pienācis laiks mainīt darbavietu?

Kā zināt, ka ir pienācis laiks mainīt darbavietu?

Kā Tu jūties brīvdienu izskaņā, apzinoties to, ka pavisam drīz jau klāt jauna darba nedēļa? Vai tas, ka no rīta ir jādodas uz darbu, Tevi īpaši nesatrauc? Vai tieši pretēji – vien doma par darbu Tevī raisa nepatīkamas sajūtas un stresu? Protams, ka darbs reizēm var sagādāt nepatīkamas emocijas, kad nākas sastapties ar problēmām vai jātiek galā ar neparedzētām situācijām. Taču kopumā tam ko dari Tev būtu jāsagādā arī gandarījuma sajūta.

Tā kā darba maiņa ne vienmēr šķiet vienkārša, un šāds solis reizēm var pat biedēt, vispirms ir vērts apdomāt, kā Tu jūties savā pašreizējā darbavietā. Ja šķiet, ka esi noguris un zaudējis motivāciju, iespējams, Tev tikai nepieciešamas dažas papildu brīvdienas vai atvaļinājums. Tomēr reizēm pat tas nevar palīdzēt. Tad ir pienācis laiks izvērtēt sekojošos faktorus, kas varētu palīdzēt rast atbildi uz jautājumu – vai ir pienācis laiks mainīt darbavietu?

Vai Tu savā darbavietā jūties novērtēts?

Šis ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, uz kuru Tev pašam godīgi ir jāatbild. Ja Tev šķiet, ka Tavs padarītais darbs netiek pienācīgi novērtēts gan no vadības, gan citu kolēģu puses, tad, iespējams, ir vērts lūkoties jaunas darbavietas virzienā. Ja veic savus pienākumus atbildīgi, taču labi apzinies, ka par to nesaņem ne atbilstošu atalgojumu, un pat ne pateicību, tad patiešām varētu būt pienācis laiks ko mainīt.

Vai Tu joprojām apgūsti ko jaunu?

Mēdz teikt, ka optimālais ilgums, cik pavadīt vienā darbavietā ir no trīs līdz pieciem gadiem. Ja strādā pašreizējā darbavietā ilgāk, bet neesi ieslīdzis rutīnā, joprojām apgūsti ko jaunu un Tev savs darbs šķiet gana interesants, tad Tev nav pamata uztraukumam. Turpretī, ja dari vienu un to pašu jau vairākus gadus, un Tev nav iespējas pilnveidoties, kā arī uzlabot savas profesionālās iemaņas, tad gan ir laiks nopietni apsvērt jauna darba meklējumus.

Vai Tev ir izaugsmes iespējas? 

Ja Tev savā darbavietā vēl ir dažādas karjeras izaugsmes iespējas, tad viss ir kārtībā. Tas var palīdzēt ikdienā nezaudēt motivāciju, kā arī kalpot par iemeslu Tavu zināšanu un prasmju pilnveidošanai. Tas, ka Tev ir iespēja profesionāli attīstīties, ja vien to vēlies, nozīmē vien to, ka domas par pašreizējā darbavietas maiņu, vari atmest. Taču, ja redzi, ka Tev nākotnē nav iespējas kāpt pa karjeras kāpnēm konkrētajā uzņēmumā, tad gan nekautrējies aplūkot jaunākos darba sludinājumus.

Vai Tev ir labas attiecības ar apkārtējiem?

Tam, kā Tu spēj saprasties ar savu vadību, kā arī kolēģiem, ir ļoti liela nozīme. Ja Tavā darba vidē valda saspringts noskaņojums, un komunikācija ar citiem pārsvarā sagādā tikai nepatīkamas emocijas, tad ir jācenšas kaut ko mainīt. Sākumā, protams, ir vērts atrast šo problēmu cēloni, kā arī strādāt risinājuma. Taču, ja tas jau ir mēģināts, bet bez panākumiem, tad gan ir jāapsver doma par citu darbavietu, kurā Tu justos labāk, un līdz ar to arī būtu produktīvāks.

Vai Tu kopumā jūties labi un esi apmierināts?

Ja, strādājot pašreizējā darbavietā, Tu pārsvarā jūties nomākts un nelaimīgs, tad tas ir jāuztver kā nopietns brīdinājums. Vai arī Tavs darba ritms neļauj pieturēties pie veselīga darba un privātās dzīves balansa. Šādas lietas galu galā var negatīvi ietekmēt ne tikai Tavu garastāvokli, bet arī veselību. Tāpēc apzinies to, ka esi pelnījis tādu darbavietu, kurā strādājot, Tu jutīsies labi un būsi lielākoties ar visu apmierināts.

Ja uz lielāko daļu uz šiem jautājumiem esi atbildējis noliedzoši, tad tas nozīmē, ka patiešām varētu būt pienācis laiks uzsākt jauna darba meklējumus. Jo katrs no mums ir pelnījis tādu darbavietu, kurā jūtamies labi un droši, kā arī varam profesionāli attīstīties un neieslīgt rutīnā.

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?