7 pazīmes, ka esi izvēlējies „neīsto” darbu

Vai atceries dienu, kad sāki strādāt? Tas bija aizraujoši, vai ne? Tu biji priecīgs, ka ir beidzies nepārtrauktais CV sūtīšanas un neskaitāmo darba interviju laiks. Varēji nedaudz atvilkt elpu un sākt koncentrēties jauniegūtajam darbam.

Tagad jau ir pagājuši 6, 12 vai 20 mēneši… ”rozā brilles” ir nokritušas. Tu esi iegrimis darbā un tagad redzi visu darba ikdienu un specifiku. Darba vide Tev ir kļuvusi vienaldzīgāka, pelēcīgāka, vairāk nejūties iederīgs tajā un darba devēja solījumi, uzsākot darbu, nu jau ir aizmirsti? Lai arī kas būtu par iemeslu, Tu nevēlies atkal atgriezties pie jauniem darba meklējumiem… ja vien, Tu esi pilnīgi pārliecināts, ka šī brīža situāciju nekas cits nespēj mainīt.

Pazīmes, kas liecina, ka esi neīstajā vietā?

Tavs potenciāls tiek velti izšķērdēts

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā 2013. gada oktobra beigās bija 9,1%*. Ekonomiskais stāvoklis valstī daudziem kvalificētiem darba ņēmējiem lika veikt mazāk kvalificētus darbus vai arī mainīt darbības virzienu pretēji iepriekš gūtajai darba pieredzei. Daudzus neatbilstošs darbs degradē, zaudējot iepriekš gūtās iemaņas un prasmes, kas savukārt ietekmē darba rezultātus un neapmierinātību pašam ar sevi. Apkārtējā darba vide sāk šķist daudz kaitinošāka, pieaug stress un pamazām izplēn arī cerības kaut ko mainīt nākotnē. Turpretī citus jauni darba apstākļi motivē – tie liek iet uz priekšu, izvirzīt un sasniegt jaunus mērķus.

Šādā situācijā ieteicams izvērtēt, kas tieši Tevi neapmierina esošajā darba vietā: darba vide, amats un ar to saistītie pienākumi, darba devēja vai kolēģu attieksme. Katru dienu vai reizi nedēļā pieraksti, kas tieši Tevi neapmierina. Droši pieraksti arī tās lietas, kas Tevi motivē un iedvesmo (vai tieši pretēji). Šāda veida pieraksti, Tev ļaus objektīvāk izvērtēt, vai tiešām viss ir tik slikti kā izskatās. Iespējams, kopsavilkums Tevi pārsteigs.

Vai mana darba nozare pamazām izsīkst?

Noteikti daudziem kādreiz ir radies jautājums, cik ilgi viņi strādās esošajā darbības sfērā un, kā attīstīsies šī nozare. Bet nevienam nav pa spēkiem sniegt precīzas atbildes uz šādiem jautājumiem ilgtermiņā, jo tas ir atkarīgs no daudziem dažādiem ārējiem apstākļiem. Risinājums – pastāvīgi sekot līdzi aktuālajiem pasaules un vietējiem jaunumiem medijos (laikraksti, ziņas, sociālie mediji) vai ik pa laikam aprunāties ar speciālistiem un ekspertiem, kuriem ir pieredze šādos jautājumos.

Dažreiz ir grūti pamest savu darbības nozari, kas tev patīk, bet vai Tu vari paredzēt, kas notiks, kad nozare sāks mainīt savu gaitu?

Darbā Tu jūties kā cits cilvēks

Dažreiz Tavs darbs liek Tev justies neērti un nonākt tikpat neērtās situācijās? Iespējams, darba vide, nozare un Tavs ieņemamais amats uzliek Tev prasības, kādam Tev vajadzētu būt, kas var būt pretrunā ar Tavu „iekšējo es”.
Šo piemēru var attiecināt, piemēram, uz tiem cilvēkiem, kuri strādā pārdošanā. Darbā Tu esi savas jomas plēsoņa, kas visiem spēkiem cenšas aizstāvēt savu pozīciju, gūt lieliskus rezultātus un līdz ar to arī ienākumus, bet pārnākot mājās mainies un kļūsti pavisam cits cilvēks – vienkāršs, kluss, sirsnīgs ģimenes cilvēks, kas lietas uztver daudz mierīgāk un vienkāršāk.

Piemēram, ja darbā nākas darīt lietas, kas ir ārpus Tavas „komforta zonas”, tad tām ir jābūt samērīgām, lai situācija nepārvērstos katastrofā. Lieliski, ja „enerģija” ar kādu Tu dari savu darbu, tiek kontrolēta un neizraisa Tevī (un citiem) stresu un nervu sabrukumu – ja darbs paliek darbā.
job

Tu arvien vairāk atļaujies „slimot”

Vai zināji, ka neapmierināti darbinieki slimo vairāk nekā laimīgāki darbinieki? Galvenokārt tas saistās ar to, ka viņi šādā veidā cenšas „aizbēgt” no darba vides, pienākumiem un, iespējams, arī no cilvēkiem, ar kuriem kopā ir jāstrādā. Ja arī Tu kādreiz esi izmantojis „papildu brīvdienas” jau pēc atveseļošanās – ģimenes ārstam esi lūdzis vēl uz pāris dienām pagarināt slimības lapu – ieteicams ir pārlasīt iepriekš minēto punktu – „1. Tavs potenciāls tiek velti izšķērdēts”.

Tu esi pārstājis mācīties, pašattīstīties

Lielākoties jaunas zināšanas, prasmes un iemaņas mēs apgūstam esošajā darbavietā. Darba devējs nodrošina ar kursiem, semināriem un konferencēm, kas attiecas uz uzņēmuma darbības jomu. Tikko uzsākdams darba gaitas, cilvēkā mīt optimisms un lielas ambīcijas attiecībā uz nākotni jaunajā darbavietā. Diemžēl, mēdz būt, ka ar laiku tas viss pamazām izplēn, darba spars krītas, neapmierinātība sāk pieaugt un zūd arī interese par iepriekšminētajām izglītojošajām iespējām. Ja esi bijis vai šobrīd atrodies šādā situācijā – esi pārtraucis apgūt visu jauno saistībā ar savu darba nozari, Tev ir jāapzinās, ka, pirmkārt, šādi Tu ierobežo savu konkurētspēju darba tirgū. Otrkārt, izzini, kādēļ Tavas domas par izaugsmi un attīstību esošajā uzņēmumā vairāk nav saistošas.

Vienīgā atšķirība starp pagājušā un šī gada CV ir laika periods

Katru gadu vajadzētu pārdomāt pēdējos karjeras darbības divpadsmit mēnešos notikušo, ko varētu pievienot klāt savam CV. CV var papildināt ar pēdējā laikā jaunpienākušajiem darba pienākumiem, iespējams esi uzņēmies vairāk atbildības, noslēdzis kādu projektu vai pabeidzis kursus/ apmācības, saņēmis iegūtās izglītības sertifikātus vai apliecinošos dokumentus, utt. Šāda veida informācija var „uzrunāt” potenciālo darba devēju, izvērtējot Tavu pieteikumu.

Tev vienīgā atlīdzība par darbu ir tikai nauda

„Kādēļ es daru to, ko daru? Tikai naudas dēļ?” Noteikti ir daudzi, kuri šo jautājumu ir uzdevusi sev ne vienu reizi vien. Ja esi viens no tiem, kas mīl to, ko dara, tad Tu esi veiksminieks, jo ir maz cilvēku, kuri to var apgalvot nemelojot paši sev. Bet lielākoties būs tādi, kuri atbildēs, ka strādā tikai algas dēļ. Viņi ideālajā variantā noteikti vēlētos darīt ko pavisam citu, bet tajā pašā laikā izvēlas palikt esošajā vietā un uzņemties vairāk, lai vairāk nopelnītu. Diemžēl šāds darba stils var novest pie sevis degradācijas, iekšējās neapmierinātības vai stresa. Jo, pirmkārt, Tev nekad nepietiks laika, lai vairāk paveiktu un lai vairāk nopelnītu. Tev vienmēr tiks samaksāts par darbu, ko esi paveicis un nekad vienkārši tāpat. Otrkārt, stagnācijas risks. Ja Tu tikai dzenies pakaļ naudai, pastāv varbūtība mazāk apgūt jaunas iemaņas un prasmes. Tas savukārt var novest pie iepriekšminētās stagnācijas. Ja apstāsies attīstībā, zaudēsi iespēju būt konkurētspējīgs darba tirgū, kā arī, iespējams, kļūsi visai neinteresants cilvēks gan sev, gan apkārtējiem. Ir lieliska atziņa – „Darbs, kas nes augļus, ir lielākā bauda”. Bet ko darīt, ja vienīgā bauda no darba un motivācija strādāt esošajā amatā, uzņēmumā vai sfērā ir tikai atalgojums? Jāatzīst, ka nauda iepriecina un mīlēt to nav slikti, bet, ja Tu strādā tikai naudas dēļ, tad Tu esi izvēlējies neīsto darbavietu.

Un noslēgumā. Šis raksts nebija par to, ka Tev tagad ir jāiet prom no esošā darba, bet gan, lai sniegtu nelielu drosmi pastāvošo neapmierinātību mainīt pret pozitīvām pārmaiņām. Ja neesi laimīgs savā darbā, apsver domu iemācīties visu uztvert no cita skatupunkta, uzlabot attiecības darba kolektīvā vai pārdomāt, ko Tu varētu darīt esošās situācijas uzlabošanai, sākot ar sevi un savām ambīcijām.

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?