Justies labi darbā…

Nav noslēpums, ka darbā pavadām lielu daļu savas dzīves. Līdz ar to būtu tikai pašsaprotami, ka darbs ir tā vieta, kur jūtamies laimīgi, pārliecināti un vienkārši labi. Tomēr ne visiem darbs sniedz šādas sajūtas. Kā varam ietekmēt savu labsajūtu darbā un kāpēc tā ir tik nozīmīga?

Labsajūta darbā un tās nozīme

Justies laimīgam darbā nav tikai smaga darba un lielu panākumu un/vai peļņas rezultāts. Labsajūtu darbā ietekmē arī Tavas personības iezīmes, uztvere, emocionālā inteliģence un šī brīža labsajūta.

Pirms pāris desmitgadēm jēdziens “apmierinātība darbā” nebija tik populārs. Cilvēki darīja savu darbu, bieži vien nemaz neaizdomājoties, ka var arī citādāk.

Kurš agrāk varēja iedomāties, ka eksistēs tādas profesijas kā sociālo mediju eksperts, motivācijas treneris vai karjeras konsultants? Mūsdienu darba tirgū izvēles iespējas ir pietiekami plašas un lielai daļai no mums ir svarīgi, ka varam iegūt patiesu prieku no darba, ko darām. Arī no biznesa perspektīvas raugoties, laimīgi un apmierināti darbinieki ir daļa no tā, lai bizness attīstītos. Piemēram, grāmatā “The Happiness Advantage” ir teikts, ka uzņēmums ar laimīgiem darbiniekiem var palielināt savus pārdošanas apjomus pat par 37%, bet produktivitāti par 31%.

Priekšrocības

Labsajūta darbā ir lipīga. Ja viens no komandas jūtas pacilāts un pozitīvs, tas atstāj arī iespaidu uz pārējo komandu.

Tāpat apmierinātība samazina stresa līmeni, uzlabo veselību un vairo lojalitāti pret uzņēmumu. Būt laimīgam darbā ir pirmais solis pretī veiksmei.

Kas veicina labsajūtu?

Arvien vairāk pētījumu pierāda, ka labsajūtu darbā ietekmē privātās un profesionālās dzīves balanss. Pēc OECD datiem, Latvijas iedzīvotājiem šīs abas lietas nav pārāk lielā balansā. Pēdējie OECD dati liecina, ka Latvija atrodas 8. vietā pasaulē garāko darba stundu skaita nedēļā ziņā. Jo vairāk stundu strādājam, jo mazāk laika varam atvēlēt hobijiem, atpūtai, kvalitatīvām maltītēm un miegam. Savukārt brīvā laika kvalitāte ir svarīga mūsu vispārējai labklājībai un labsajūtai.

Papildu balansam, labsajūtu darbā ietekmē arī attiecības ar kolēģiem, iespēja paveikt darbus, neuzņemoties par daudz, aktivitātes un sakārtota apkārtējā vide. Piestrādājot pie šīm lietām, uzlabosim savu attieksmi un radīsim vēlmi atrasties darbā.

Ko darīt, lai justos labi?

Sāc ar to, ka fokusējies uz lietām un darbībām, kas Tev sagādā prieku. Nemeklē darbā negatīvo. Pamats nepatikai darbā nereti ir nogurums un garlaicība. Tāpēc ierodies darbā izgulējies, mēģini izrādīt iniciatīvu un velti laiku, lai attīstītu savas prasmes. Pilnai laimei svarīgas ir arī attiecības ar kolēģiem. Ikdienā esi izpalīdzīgs, no rīta pasveicini vai piedāvā kādreiz kādam kolēģim aiziet kopīgās pusdienās. Arī kopīga hobija atrašana ar kolēģi var rezultēties patīkamā draudzībā. Galvenais atceries, ka tieši Tu esi atbildīgs par savu labsajūtu un Tavs uzdevums ir parūpēties par to.

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?