Padomi jauniešiem: kā atrast savu pirmo īsto darbu

Pirmais darbs sniedz gan finansiālos labumus, gan neatsveramu profesionālo pieredzi, kas palīdz turpmākajā karjeras attīstībā. Tomēr meklējot pirmo īsto darbu, jauniešiem var nākties saskarties ar dažādiem izaicinājumiem. CV izveidošana bez neesošas darba pieredzes un pirmā darba intervija jau vien ir gana satraucoši. Tāpēc esam sagatavojuši pāris ieteikumus, kas palīdzēs sagatavoties pirmā darba atrašanai.

Izveido CV!

Ļoti iespējams, ka Tev nemaz nav pieredzes, ko šajā CV varētu atspoguļot, tāpēc varētu likties, ka šādā gadījumā CV nemaz nav vajadzīgs. Tomēr tas ir nepieciešams, neskatoties uz līdzšinējo pieredzi un amatu, uz kuru kandidē. CV izveidošana parādīs darba devējam Tavu attieksmi pret jauna darba atrašanu, kā arī ļaus izcelties starp pārējiem pretendentiem.

Ja līdz šim neesi nekur strādājis, tad CV vari ievietot informāciju par ārpusskolas nodarbībām un interesēm. Norādi savas stiprās puses un pastāsti par izaicinājumiem, ar kuriem ir nācies saskarties, un kas var noderēt jaunajā darbā.

Izstrādā stratēģiju!

Sākumā daudzi nemaz nezina, ar ko sākt. Vispirms apzini karjeras portālus un citus darba sludinājumu kanālus, ar kuru palīdzību darbu meklēsi. Pirms CV sūtīšanas, mēģini saprast, kas ir tās nozares, kurās vēlies strādāt, un kādas slodzes darbam vēlies dot priekšroku. Populārākie darbi jauniešu vidū ir apkalpošanas nozarē, pārdošanā un asistēšanā. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka Tev jāieciklējas uz šīm nozarēm – ja Tevi aizrauj kas cits, tad noteikti izmēģini spēkus sev interesējošā jomā.

Pārdomā garderobi!

Dodoties uz interviju, rūpīgi pārdomā, ko vilksi. Lai parādītu savu gatavību darbam, centies būt profesionāls un izvēlies apģērbu, kas atbilstu jaunajai darbavietai. Tas nenozīmē uzreiz, ka jāvelk uzvalks, bet saplēsti džinsi, krekli ar bērnišķīgiem uzrakstiem un caurspīdīgas blūzītes labāk iederas kādā pasākumā ar draugiem, nevis darba intervijā.

Praktizējies!

Viena no veiksmes atslēgām darba atrašanai ir spēja izteikties skaidri un pārliecināti darba intervijā. Ja līdz šim neesi saskāries ar darba intervijas procesu, tad pirms tam noteikti atvēli laiku nelielam treniņam. Palūdz kādu ģimenes locekli vai pieredzējušāku draugu tēlot intervētāju. Kopā aplūkojiet populārākos intervijas jautājumus un rūpīgi apdomājiet atbildes. Šāds treniņš noteikti ļaus labāk sagatavoties pirmajai darba intervijai.

Pasaki “paldies”!

Pēc darba intervijas noteikti uzraksti follow-up e-pastu intervētājam. Pateicies par veltīto laiku, pāris teikumos vēlreiz  apliecini, kāpēc šis darbs Tev būtu svarīgs. Darba devējs novērtē ieinteresētību, līdz ar to šāda vēstule palielinās Tavas izredzes saņemt darba piedāvājumu.

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?