Kā atgūt darba sparu pēc garajām brīvdienām?

Neatkarīgi no tā, cik ļoti Tu mīli to, ko dari, atgriešanās darbā pēc garajām brīvdienām ir grūta. Ikvienam ir labi pazīstama sajūta, kas pārņem tiklīdz pārkāp darbavietas slieksni pēc garajām, lieliskas atpūtas pilnajām dienām. Sajūta ir nomācoša, jo ļoti labi apzinies, kas Tevi sagaida, kā arī ka nākamās brīvdienas vēl ir aiz apvāršņa. Nav brīnums, ja Tev ir grūti koncentrēties un jūties nomākts, kaut parasti Tu mīli to, ko dari. Protams, ir cilvēki, kuri nevar vien sagaidīt, kad atsāksies ritmiskās darba dienas. Bet, arī jums nepacietīgajiem, noteikti ir bijusi vēlme kaut uz neilgu brīdi atgriezties brīvdienās. Pat ja to kādam ir grūti atzīt, atkal aklimatizēties darbā ir visai grūti.

Aplūkosim dažus ieteikumus, kā pārdzīvot brīvdienu beigas un atgūt ātrāk darba sparu.

Plāno savu laiku

Pirmkārt, pacenties nepārrasties mājās dienu pirms jāiet uz darbu! Noslēdz savas brīvdienas vismaz 2 dienas pirms, lai dienā, kad atsāc savas darba gaitas, Tu nebūtu sakreņķējies un Tev būtu laiks morāli sagatavoties gaidāmajam.
Arī doma sākt darba gaitas nevis ar pirmdienu, bet darbā ierasties otrdien vai trešdien, varētu palīdzēt vieglāk aklimatizēties. Tad Tev pirmajā nedēļā būtu jāstrādā tikai 3 dienas un tas kaut nedaudz atvieglotu apziņu, ka kāds jaukāks etaps ir beidzies.

Atgriez organismu ierastajā dienas ritmā

Pēc garo brīvdienu laiskošanās uz dīvāna un dažādu ēdienu baudīšanas, ēdot, ko vien vēlies un kas vien lien iekšā, nebrīnies, ja pēkšņi jūties miegains dienas vidū. Organisms joprojām atrodas brīvdienu režīmā un vienīgais veids, kā tikt ārā no šīs situācijas, ir pēc iespējas ātrāk atgriezties ikdienas ritmā. No rītiem dzer tēju vai kafiju (pēc savas gaumes), ēd brokastis (pamodini organismu) un maltītes dienas laikā centies ieturēt vienā laikā un pēc „grafika”. Kā arī noskaņojies, ka laika ritējums atkal ir ātrāks nekā brīvdienās.

Ar sakrātajiem darbiem tiec galā ātri, bet nedari visu vienlaicīgi!

Kaut arī tas liekas pašsaprotami, bet viens no labākajiem veidiem, kā tikt pāri pēc-brīvdienu sindromam (kas droši vien dzen Tevi stresā) ir salikt visus darbus ‘’pa plauktiņiem’’ – e-pasta pārbaude, papīru kaudzes sakārtošana (pa tēmām, datumiem), darbu sadale padotajiem, utt.

Ja Tev ir vairāki vienlīdz svarīgi veicamie darbi

Pacenties katru no tiem sadalīt „mazākos gabalos”. Tas Tev palīdzēs koncentrēties kam vienam, veicamie darbi nesajuks un, iespējams, arī atmiņas par burvīgajām brīvdienām tik ļoti netraucēs, jaucoties visam pa vidu.

Nosaki prioritātes darbiem

Pēc tam, kad esi sadalījis veicamos darbus, nosaki tiem prioritātes – vissvarīgākie un steidzamākie, svarīgie un tie, kurus var paveikt laika gaitā. Pat ja veicamie darbi ir ļoti svarīgi, ieturi pauzes to izpildes laikā – izvēdini galvu, atsvaidzini domas, iedzer tēju/kafiju, noskalo seju ar vēsu/aukstu ūdeni, pastaigājies pāris minūtes. Tas Tev palīdzēs būt stipram, nedos iespēju „pārdegt” jau pirmajās dienās un dos jaunu sparu, lai pabeigtu, ko esi iesācis.
Tādu pašu prioritāšu noteikšanu izmanto arī e-pastu gadījumā un cilvēku (padoto) koordinēšanā.

Veido pierakstus

Lai nekas netiktu aizmirsts, izmanto bloknotu, piezīmju lapiņas vai digitālos atgādinātājus. Un nekrīti panikā, ja kaut kas neiet kā plānots!

Atnes uz darbu kādu „atmiņu” par lieliskajām brīvdienām

Bilde, suvenīrs vai jebkura cita lieta, kas ir saistīta ar pagājušajām brīvdienām, var būt kā iedvesma jaunam darbam/ projektam. Tā pat var noderēt atpūtas brīžiem vai, plānojot jau nākamo atvaļinājumu un brīvdienas.

Dalies informācijā

Pat ja esi priekšnieks vai uzņēmuma direktors, esi sabiedrisks, veido sarunas. Iesaisti savus kolēģus sarunās par pagājušām brīvdienām – kas, kur ir bijis, ko darījis, varbūt ir kādi jaunumi, par kuriem neviens vēl nav informēts. Šādas sarunas nedaudz atslābinās saspringto pirmo dienu un atgādinās par jaukajām brīvdienām, kā arī pierādīs, ka darbs nav tik biedējošs.

Nekad neceri, ka jau pirmajā dienā būsi atpakaļ ierindā

Kā jau minēts iepriekš, starp veicamajiem darbiem ieturi pauzes un nedusmojies, nenolaid rokas, ja pat līdz darba dienas beigām nespēj pilnībā koncentrēties darbam. Dod sev laiku, apmēram 2 – 3 dienas (atkarībā no tā, kādu darbu Tu strādā) un viss nostāsies iepriekšējā ritmā.

Palutini sevi!

Pēdējais, bet ne mazāk svarīgais, palutini sevi! Tā var būt kādas interesantas grāmatas vai žurnāla iegāde, kino apmeklējums pēc darba, mīļākais dzēriens pusdienās vai jaukas vakariņas vietā, kur jau sen esi vēlējies aiziet. Nekaunies par kārtējās naudas summas izdošanu par ēdienu, galvenais, ka pirmo darba dienu noslēdz ar patīkamiem mirkļiem, lai nākamo dienu sāktu ar lielāku darba sparu un smaidu!

Lai viss iecerētais izdodas, kā arī atgriešanās darbā pēc garām brīvdienām ir patīkama!

Dalīties ar citiem
Atrodi savu sapņu darbu!

Pievienot komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piedalies aptaujā!

Cik reizes pēdējo 2 gadu laikā esi mainījis savu darbavietu?